Mi a meditáció?

A meditáció több mint csak egy módszer ellazításra. A meditációnak tartós pozitív hatása van az életünkre és nem csak szellemileg, hanem fizikailag is. A meditáció egy nagyon kellemes ellazult állapot, amikor figyelmünket a külvilágról a belső világunkra - önmagunkra (a valódi énünkre) irányítjuk, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és elménket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való összpontosításnak. A cél a belső béke, nyugalom és boldogság elérése. Ebben az relaxált állapotban testünk és lelkünk feszültsége feloldódik, idegrendszerünk kiegyensúlyozódik és koncentrálóképességünk megnövekszik. Ennek hatására nyugodtabbak, harmonikusabbak leszünk. Rendszeres végzésével ez a nyugodt, békés állapot tartóssá válik.

A meditáció gyökerei vallási eredetűek és a vallási meditáció ma is minden kultúrában jelen van. Legismertebb ezek közül a zen-buddhizmus és a hinduizmus (jóga, transzcendens meditáció). Az utóbbi időben a meditáció a valláson kívüli területekre is kiterjedt, mert a meditáció során olyan különleges lelkiállapotba kerülhetünk, amelynek segítségével leküzdhetjük bizonyos nehézségeinket, félelmeinket. A meditációt ma már a pszichoterápiában is alkalmazzák.Meditációról

Honnét jön a meditáció?

Az emberek már több ezer éve meditálnak, és a meditáció valamilyen formájában minden emberi kultúrának a része volt. Honnét jön a meditáció és miért van? Hogy megértsük ezt a dilemmát, meg kell vizsgálni egy ennél is fontosabb kérdést: Miről is szól ez az egész? Miért vagyunk itt? Mi a valóság?

Ősi misztikusoknak nagyon érdekes válaszuk volt erre. Azt mondták a valóság egy energia, és ez az energia mindenhol jelen van és ebből áll minden, vagyis minden csak ennek az energiának a tánca, játéka, kinyilvánulása, vagy hullámzása. Érdekes módon ez pontosan az, ami kevésbé költői szavakkal a kvantum mechanikai fizikusok elmélete az utóbbi néhány évtizedben.

De a misztikusok egy lépéssel tovább mentek. Azt állították, hogy ez az energia tudatos. Tudja magáról, hogy minden, mindenhol van és mindig. Más szavakkal, hogy ennek az energiának tudata van. Utána ebből a két dologból levontak egy nagyon meglepő, de logikus következtetést. Mivel ez az energia tudatában van annak, hogy ő minden, nincs szüksége, hogy bármit is nyerjen vagy akarjon. Mivel ő mindenhol van, nincs hová mennie és mivel semmi nem létezik ezen az energián kívül, nincs mitől félnie, mint ahogy te sem félsz a saját lábadtól vagy valami mástól, ami a te részed. Ezen okokból, ez az energia boldog, békés és nyugodt.

De utána tettek egy, az eddigieknél még megdöbbentőbb kijelentést: azt, hogy ez az energia az, aki Ön igazából. Ez azt jelenti, hogy Önnek mindig boldognak, békésnek és nyugodtnak kellene lennie. Ebben a pillanatban mindig valaki megkérdezi, hogy: „Ha én vagyok ez, az energia, ami tudja magáról, hogy minden és mindenhol van, nincs hová mennie, nincs mit szereznie, stb. és emiatt boldognak kellene éreznem magam, akkor miért érzem magam ilyen pocsékul?” Jó kérdés. A választ erre a kérdésre valószínűleg már hallotta: „Azért nem érzi magát úgy, mint ez a boldog és békés energia, mert az elméje útjában áll annak, hogy lássa kicsoda is Ön valóban.” Innét származik a meditáció. Meditáció egy módszer, amivel az elméjét, gondolkodását „eltávolítja” az útból, hogy közvetlenül lássa, kicsoda is valójában.

Üdvözlettel:
Sojka Peter

Ha szeretne többet megtudni a meditációról, kérem, iratkozzon fel az ingyenes hírlevélre:

Új hozzászólás